Tips en vragen

Handige tips voor het leren voor en plannen van je toetsen

Tips voor tijdens het leren

Concentratie

Leg je telefoon weg!

Het is heel verleidelijk om je telefoon naast je neer te leggen tijdens het leren. Maar al die afleiding zorgt ervoor dat je je niet volledig kan concentreren. Probeer eens je telefoon ergens anders neer te leggen, het liefst in een andere kamer. Als je een telefoon nodig hebt voor het leren, zet hem dan op 'niet storen'.

Vergeet pauzes niet

Zorg dat je voldoende pauze neemt tijdens het leren. Gebruik bijvoorbeeld de Pomodorotechniek:
(1) Zet een wekker op 25 minuten
(2) Werk geconcentreerd tot de wekker gaat
(3) Neem 5 minuten pauze (loop even rond, haal drinken)
(4) Blijf dit herhalen, en neem de vierde keer langer pauze

Neem je rust

Ook al is het erg gezellig om elke avond te gamen met je vrienden of om een leuke serie te bingewatchen, is het ook belangrijk om genoeg te slapen. Slaaptekort vermindert onder andere je concentratievermogen en geheugen. Ook is slaap belangrijk voor je groei en herstel. Zorg dus dat je op tijd gaat slapen, en ga lekker in het weekend gamen, of kijk je serie morgen af.

Overzicht

Alle stof op een rij

Zet alle stof voor je toets(week) in een tabel, dan kun je beter zien wat je nog moet doen. Als je alles bij elkaar hebt kun je ook bijvoorbeeld een planning. Dat kan op papier, maar ook met ToetsPlanner. Of je combineert de twee, en je print een papieren planning met ToetsPlanner.

Belangrijke data in je agenda

Veel scholen maken gebruik van systemen als Magister of SomToday. Let erop dat het kan dat docenten niet alles in dit soort programma's zetten. Daarom is het belangrijk om af en toe te controleren of je niet deadlines hebt die (nog) niet in je rooster staan. Ook zijn er natuurlijk onverwachte overhoringen, dus je huiswerk plannen is ook geen slecht idee.

Veelgestelde vragen

Plannen

Hoe maak je en planning voor je toetsweek?

Begin op tijd, zorg dat je eerst een overzicht maakt van alle toetsen en schat hoe lang je per toets nodig hebt. ToetsPlanner kan je hierbij helpen, maar het is vooral belangrijk dat je zelf een schatting maakt. Houd rekening met welke vakken je makkelijker vindt, dan weet je dat je daar bijvoorbeeld minder tijd aan hoeft te besteden. De tijd die je dan 'wint' kun je weer verdelen over je lastigere vakken.

Hoe maak je een algemene leer planning?

Ook bij huiswerk is het handig om een planning te maken. Bij vakken als wiskunde is het vaak al een tijd van te voren bekend wat je moet doen per week. Als je het niet bijhoudt, kom je in de week voor je overhoring of proefwerk in de problemen, terwijl het best wel meevalt als je elke dag een paar sommen maakt. Zorg daarom dat je je zo goed mogelijk aan de planning van de docent houdt, en als je niet alles af kreeg in de les, probeer dan thuis het af te maken.

Hoeveel weken van te voren moet je beginnen met leren voor een toetsweek?

Hoe eerder, hoe beter natuurlijk, maar als je de stof bijhoudt is (minimaal) twee weken van te voren het handigste. Dan heb je nog genoeg tijd om alles te herhalen en te oefenen met onderwerpen die je moeilijk vindt.

Hoe maak je een online planner?

Met ToetsPlanner kun je gratis een duidelijke planning maken. Je kunt de planning bekijken en volgen in de web-app zelf. Ook kun je een overzicht op papier downloaden van je planning.

Het is echt te veel stof, ik heb nu geen tijd meer om alles te leren.

Dit is natuurlijk jammer, maar het kan soms gebeuren dat je in de knoop komt. Dan moet je keuzes gaan maken, denk bij vakken als wiskunde aan welke onderwerpen je al wel onder de knie denk te hebben en oefen die sommen minder. Je kunt dit zelf het beste inschatten, maar zorg in ieder geval dat je rustig blijft en kijk wat je nog wel kunt doen. En je hebt er nu niet zo veel aan, maar probeer natuurlijk volgende keer op tijd te beginnen ;).